Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η γλώσσα κάστρα καταλεί και κάστρα θεμελιώνει.

Η γλώσσα δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά είναι καθοριστικό συστατικό της προσωπικότητας του ανθρώπου και της φυσιογνωμίας ενός λαού. Δεν είναι ένα άψυχο πράγμα, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός. Μέσα στη γλώσσα ενός λαού, στην κάθε λέξη, απεικονίζονται στοιχεία από την ιστορία, την σκέψη, την καλλιέργεια, τον πολιτισμό του. Τα γλωσσικά σύμβολα αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη νοοτροπία, το ήθος, τις αξίες και τη στάση ενός λαού απέναντι στον κόσμο. Γι' αυτό η πιο ουσιαστική προσέγγιση ενός πολιτισμού περνάει μέσα από το λόγο που τον εκφράζει.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη γλώσσα μας, μια σειρά από ιδιαίτερα πολιτιστικά και ιστορικά γνωρίσματα της προσδίδουν έναν έξοχο χαρακτήρα. Η μακραίωνη και ενιαία παράδοσή της, η χρήση της από χαρισματικούς ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης για να εκφραστούν οι ανώτερες μορφές της πνευματικής δημιουργίας, να υμνηθεί ο άνθρωπος και οι αξίες του, πείθουν πως πρόκειται για μια σπάνια σε εκφραστική δύναμη γλώσσα. Αποτελεί δε, για το λόγο αυτό, ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο.
 
"Τώρα, γιατί οι "ελληναράδες" δεν έστρωσαν τον κώλο τους, όταν πήγαιναν σχολείο, να μάθουν ορθογραφία και να εκφράζονται με πέντε κουβέντες, μόνο αυτοί το ξέρουν. Πάντως, όχι απ' την αγάπη που σκούζουν ότι έχουν για την πατρίδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου