Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πρασοτηγανιά

Έχω φάει πολλές φορές πρασοτηγανιά, φτιαγμένη με διαφορετική συνταγή κάθε φορά. Σαν την κρανιώτικη όμως δεν ήταν καμία.
Η κρανιώτικη πρασοτηγανιά είναι αυτή που φτιάχνουν στο χωριό μου, την Κρανιά που βρίσκεται στα όρη, τ' άγρια βουνά, που τα λένε Αντιχάσια. 

Εκεί λοιπόν, όταν λέμε πρασοτηγανιά, εννοούμε αυτό που λέει η λέξη. Τηγανιτό πράσο δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζουμε στα πράσα, ούτε κρασί, ούτε νερό και βέβαια δεν τα ζεματάμε. Διαφορετικά δεν μιλάμε για πρασοτηγανιά, αλλά για πρασοφάι. Στο πρασοφάι το πράσο είναι πιο νιανιά και δεν έχει καμία σχέση με το τηγανιτό. 

Ας δούμε όμως πώς γίνεται η κρανιώτικη πρασοτηγανιά. Πρώτα-πρώτα χρησιμοποιούμε κοψίδια από χοιρινό κρέας που να έχουν λίπος. Δεν θέλω μπλιάξ, γιατί στη σωστή πρασοτηγανιά τρως τα πράσα (από τη νοστιμιά που έχουν) και αφήνεις τα κομμάτια (το κρέας δηλαδή). Βάζεις τα κοψίδια στο τηγάνι και τα τσιγαρίζεις για να γίνουν τσιγαρίδες, να βγάλουν όλο τους το λίπος. 
Προαιρετικά μπορείτε να τ' αχνίσετε ελαφρά με ελάχιστο νερό και, αφου πιούν το ζουμί τους, τα τσιγαρίζετε. Τα κοψίδια πάντα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι μαύρο. 
Στο μεταξύ έχετε καθαρισμένα και χοντροκομμένα τα πράσα και, αφού τα έχετε πλύνει, τ' αφήνετε να στραγγίζουν όσο μαγειρεύετε το κρέας. Όταν κοκκινίσει πολύ καλά το κρέας, το βγάζετε από το τηγάνι και ρίχνετε τα πράσα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στην αρχή και αφήνετε να μαραθούν στο λίπος. Προσοχή τα πράσα θα πρέπει να έχουν στραγγίξει καλά, γιατί θα βγάλουν και το δικό τους νερό. Ανακατεύουμε, προσεκτικά για να ροδίσουν καλά όλα τα πράσα,ρίχνουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι και όταν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε μέσα και το κρέας, σβήνοντας τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λεμόνι. 
Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε το κρέας με χωριάτικο λουκάνικο. Χωριάτικο απ' τον κρεοπώλη του χωριού, όχι απ' το μάρκετ. Η φωτογραφία που επισυνάπτω, δεν είναι από δική μου πρασοτηγανιά. Όταν φτιάξω, τώρα που χειμωνιάζει, θα σας τη δείξω. Παρακαλώ τους φίλους της κόρης μου, που έφαγαν την πρασοτηγανιά μου, να πάρουν θέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου