Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα της τυρόπιτας



Μετά από την οπτική απόλαυση της τυρόπιτας, ήρθε η ώρα να σας πω τη συνταγή, που ως πειραχτήρι που είμαι, δεν γινόταν να μην την πειράξω. Αυτό σημαίνει ότι την άλλαξα ριζικά. Πρώτα- πρώτα, αντί για κουρού ζύμη, χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας, γιατί αυτό είχα. Αντί για 1 κουτί γάλα εβαπορέ, που είχε η αρχική συνταγή, έβαλα φρέσκο γιατί το εβαπορέ είναι πιο ακριβό και εγώ, ως γνωστόν, είμαι οικονόμα, μπορείτε να με πείτε και τσιγγούνα, αλλά γι' αυτό και με κρατάει ο άντρας μου 30 χρόνια τώρα. Αντί για ρεγκάτο και παρμεζάνα, έβαλα κασέρι και κεφαλοτύρι, γιατί δεν κατάλαβα, καλύτερα είναι τα ιταλιάνικα τυριά; Μη σας πω σαν το κεφαλοτύρι και το κασέρι κανένα.
Πάμε λοιπόν στη συνταγή της Μαρίας.

Υλικά: 

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100γρ κασέρι και άλλο τόσο κεφαλοτύρι. Για να σας πω την αλήθεια, εγώ έτριψα με τον τρίφτη πάνω-κάτω 2-3 φορές και φτάνει.
  • 300γρ φέτα, επειδή είναι ακριβή, έβαλα λευκό τυρί (είπαμε, είμαι οικονόμα)
  • 1 και 1/2 φλυτζάνα γάλα
  • 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό και ένα πλόχερο (όσο πιάνει η παλάμη του ενός χεριού) κρανιώτικο τραχανά αν έχετε, που δεν έχετε, αλλά δεν πειράζει.
Εκτέλεση: 

Σε μια γαβάθα (μπολ, για τους ξενόγλωσσους), ανακατεύουμε τα τυριά, τη 1 φλυτζάνα γάλα, το σιμιγδάλι και τον τραχανά, τα κάνουμε ένα μίγμα. Ρίχνουμε και λίγο πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο (ξύνουμε λίγο με το μαχαίρι). Βάζουμε στο λαδωμένο ταψί μας τα μισά φύλλα, αφού τα λαδώσουμε λίγο (όχι πολύ , γιατί η κρούστα δεν απορροφάει πολύ λάδι), ρίχνουμε τη γέμιση, αφήνουμε ελάχιστη και αφού στρώσουμε άλλα δύο φύλλα ρίχνουμε και την υπόλοιπη. Στρώνουμε και τα 1-2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας πάντα και αφού ξεπλύνουμε τη γαβάθα με το υπόλοιπο γάλα (είπαμε δεν πετάμε τίποτα πρώτον και δεύτερον θα την πλύνετε πιο εύκολα) το ρίχνουμε από πάνω. Λαδώνουμε ελαφρά με το ρόη (δεν το ξέρετε;) και πασπαλίζουμε λίγο σιμιγδάλι από πάνω. Στο τέλος βάζουμε και το σουσάμι (βοηθάει στο αδυνάτισμα), χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε. Στην αρχή για 10 λεπτά με αντίσταση από κάτω και συνεχίζουμε για άλλα 20 λεπτά πάνω κάτω ή μαζί με αέρα, αν έχει ο φούρνος σας. Καλού- κακού ρίχνετε και καμιά ματιά και καλή σας όρεξη.

              
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου