Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Μία μέρα μετά.

5 Οκτωβρίου, μέρα των εκπαιδευτικών η σημερινή. Μία μέρα μετά την ημέρα των συμπαθών τετράποδων φίλων μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

















Στις παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζονται σχολικές αίθουσες και δάσκαλοι από τη Β. Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την πολυδιαφημισμένη Φινλανδία, και από κράτη της Αφρικής.

Ο ρόλος του δασκάλου και στις δύο περιπτώσεις σημαντικός. Όμως, τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν  και οι συνθήκες εργασίας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν να συγκριθούν.

Στην πρώτη περίπτωση, δεν υπάρχουν καν προβλήματα και οι συνθήκες εργασίας - για δασκάλους και μαθητές - είναι ιδανικές.
Στη δεύτερη, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.
Και η Ελλάδα; Κάπου στη μέση.

Ξέρω σίγουρα ότι θα γίνουν εκλογές σύντομα. Όχι γιατί το λέει κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά γιατί επισκέφτηκε κλιμάκιο του δήμου το σχολείο μου για να καταγράψει τα κτιριακά και άλλα προβλήματα. Τα καταγεγραμμένα, αναρίθμητες φορές, προβλήματα σε προεκλογικές περιόδους, αλλά χρόνια άλυτα. Η ερώτηση που μου έκαναν, ήταν αν έστειλα χαρτί να τους τα γνωστοποιήσω. Ανοίξτε τ' αρχεία σας να δείτε, τους απαντώ.

Ας μην αναφερθώ στο τί εννοεί παιδεία η ελληνική πολιτεία και τα χρήματα που διαθέτει για την υλικοτεχνική υποστήριξη των εκπαιδευτικών- πολλές φορές πληρώνουμε από την τσέπη μας τα υλικά και κυρίως από την τσέπη των γονιών - και την κτιριακή υποδομή.
Για να πάρουμε, όμως, μία γεύση από Φινλανδία και τους στόχους που έχει το καλύτερο, όπως λένε πολλοί, εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.
  1. Σεβασμός για το επάγγελμα του δασκάλου.To 100% των Φινλανδών δασκάλων είναι απόφοιτοι του καλύτερου 10% των τάξεών τους. Στην Φινλανδία, με άλλα λόγια, οι καλύτεροι μαθητές δεν γίνονται μόνο γιατροί ή νομικοί αλλά και δάσκαλοι! Στην Φινλανδία οι δάσκαλοι απολαμβάνουν μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης από ότι οι γιατροί ή οι επιχειρηματίες! Από τα 4 παιδιά που αποφοιτούν από το καλύτερο 10% των τάξεών τους μόνο το 1 παιδί μπαίνει στο Πανεπιστήμιο για να γίνει δάσκαλος!
  2. Η εκπαίδευση είναι για όλους δωρεάν . Είναι υποβαθμισμένη η σημασία του εκπαιδευτικού ανταγωνισμού.
  3. Το εκπαιδευτικό σύστημα προστατεύει τους μαθητές από την αποτυχία.
  4. Οι μαθητές έχουν αυτοπεποίθηση.
  5. Ο δάσκαλος έχει τεράστια αυτονομία να διαμορφώσει το μάθημα στην τάξη του όπως πιστεύει αυτός! 

Κάποτε η Φινλανδία ήταν η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη…αλλά τότε σκέφτηκαν ότι με την εκπαίδευση θα ανατρέψουν την οικονομική τους κατάσταση και το κατάφεραν!

Οι Φινλανδοί επένδυσαν στην εκπαίδευση, όχι μόνο σε υλικά και σε χρήμα, αλλά σε φιλοσοφία και στάση ζωής!
Εμείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου